Valokuvia - Kristian Rehn

Kameran kantaminen vaelluksella rinkan kanssa

Pidemmillä vaelluksilla on usein hankalaa kantaa järjestelmäkameraa (varsinkin hiukan isomman teleobjektiivin kanssa) mukana järkevästi niin, että se on hyvä kantaa mutta silti nopea ja helppo otta esille kun jotain kuvattavaa ilmestyy näkyviin. Olen kehittänyt eri välimallin kautta järjestelmän johon olen melko tyytyväinen, mutta lupaavaa jatkokehitystä teen edelleen.

Minulle tärkeintä vaelluksilla rinkan kanssa on siis että kamera on helposti ja nopeasti saatava esille. Myös päiväretkillä sama nopea käyttöönotto on minulle tärkeä. Silloin käytän Lowepro Primus AW -reppua, josta kameran saa ulos repun sivulta vaikka reppu on selässä - erittäin upea ominaisuus! Tästä pika-sivuluukusta mahtuu kylläkin ulos vain pienempi kamerarunko, ja sekin mieluiten ilman akkukahvaa. Minulle tämä ei kuitenkaan ole ongelma. Pienehkö Primus on minun kevyehkölle kuvausvarustukselle tarpeeksi iso - esim. runko + 300/4 kiinnitettynä ja lisäksi telejatke + 10-20mm + 16-85mm + pikkusälä mahtuu kameraosioon, jonka lisäksi se tarjoaa hyvän osion muulle tavaralle kuten eväille ja vaihtovaatteille. Reppu myös tuntuu kuin tehdyltä minun selkääni, ja samaa olen kuullut muiltakin käyttäjiltä. Vanha saman firman Mini Trekker meni vaihtoon niin että sujahti kun tutustuin Primukseen.

Rinkoissa samanlaista pikaluukkua kameralle kuin esim. Primuksessa on ei oikein löydy, ja siksi kaikissa kantosysteemeissäni kamera on kiinni lonkalla jollakin kantosysteemillä. Eli näin:

Kaasunaamarilaukku kiinni rinkassa lonkalla

Kuva 1: Pehmusteilla varustettu SA-kaasunaamarilaukku kiinni rinkassa oikealla lonkalla. Vasemalla lonkkaremmissä kiinni Lowepron Lens Case 1W johon mahtuu esim. laajakulmaobjektiivi - näin objektiivin vaihtokin telestä laajaan sujuu ilman että tarvitsee ottaa rinkkaa pois selästä.

Seuraavassa esittelen eri versiot jota olen käyttänyt kantaakseni kamerarunkoa + teleputkea (80-200/2.8 tai 300/4) vaelluksilla.

Versio 1 - Platypus Platy Holster

Versio yksi oli Platypus -juomapullon Platy Holster, eli juomapullon kantoteline. Siihen sujahti runko+tele etulinssi edellä mainiosti. Platypus oli itseasiassa kannettavuudeltaan parempi kun mikään myöhemmistä versioista, kiitos pienen kokonsa. Valitettavasti se ei ollut aivan tarpeeksi iso enää 300/4 -putkelle, ja lisäksi sen tarjoama suoja kameralle oli melko vähäinen. Eli sateella kamera oli laitettava rinkkaan. Myöskään telineen kestävyys "ylikuormattuna" ja eri käyttötarkoituksessa kun tarkoitettu arvellutti. Vanhan pumppumallisen Nikkor 80-200 millisen kanssa se kuitenkin oli hyvin toimiva. Ainakin hyvällä säällä ja kolhuja vältellen.

Yhden vaelluksen oli Platy Holster käytössä ja toimi hyvin, silloin siinä kannoin Nikon D70 -runkoa ja vanhaa pumppumallista 80-200/2.8 -objektiivia. Esim. uudempi AF-S 80-200/2.8 taas on senverran isompi että se ei enää kunnolla siihen sovi.

Versio 2 - Lowepro Topload Zoom AW

Pari edellistä vuotta käytössä ollut järjestelmä, jolla yritin paikata versio ykkösen ongelmia suojauksen kanssa. Siinä se onnistuikin - Lowepron laukut ovat hyvin pehmustettuja ja pitää sateen ulkopuolella. Käytössä siis Lowepro Topload Zoom AW -laukku, samalla tavalla lonkalla kiinni kuin edellisversion juomapulloteline.

Lowepro Topload Zoom AW kiinni rinkassa lonkalla, sekä hihna varmistamassa

Kuva 2: Lowepro Topload Zoom AW kiinni rinkassa lonkalla. Kameran hihna jousihakalla kiinni rinkan olkaremmissä varmistukseksi jos ote lipeää. Vasemalla lonkkaremmissä kiinni Lowepron Lens Case 1W toiselle objektiiville.

Laukku roikkuu melko nätisti mukana lonkalla, kamera on siinä hyvin suojassa mutta sen saa siitä kuitenkin hyvin ulos, ja rankassakaan sateessa ei tarvitse kun vetää laukun oma sadehuppu päälle. Mukaan mahtuu runko + 300/4 -objektiivi ja lisäksi telejatke, suodattimia, kuvatankki, vara-akku ja muuta sälää. Vasemmassa lonkkaremmissä minulla olen lisäksi pitänyt aikaisemmin mainittua Lowepron Lens Case 1W:tä, jossa olen pitänyt mm. 18-200mm objektiivia maisema- ja yleisräpsykäyttöön. Linssien vaihto onnistuu rinkka selässä ja muutenkin kaikki kameravarusteet ovat hyvin esillä.

Miinuksena laukku kuitenkin tulee melkoisesti ulos sivulle syvyytensä (tai korkeutensa - riippuu mistä katsoo) takia. Eniten haittaa tästä on tiheämmässä metsässä kävellessä. Lisäksi se näyttää siltä kun rahtaisi mukanaan huomattavasti enemmän kun mitä todellisuudessa tekee, ja tästä saa kuulla polulla vastaan tulevilta. Yläkuormatulta näyttää varsinkin silloin kun toisella puolella vielä roikkuu karttalaukku ja rinkassa on kiinni kaikkea teltasta monopodiin.

Jos tilaa on ympärillä niin että laukun koko ei haittaa niin voin kyllä suositella Topload-tyylisen laukun käyttöä tällä tavalla. Hiukan saa miettiä miten sen ripustaa rinkkaan että paino jakautuu hyvin, mutta ainakin minulla paino ei ollut tässä mikään suuri ongelma, enemmänkin kömpelö koko.

Versio 3 - SA -kaasunaamarilaukku

Kolmosversiossa olen rakentanut vanhasta Suomen Armeijan kaasunaamarilaukusta sivulaukkua, joka roikkuu lonkalla samalla tavalla kuin edellä mainittu Topload-laukku. Kaasunaamarilaukku on kuitenkin hiukan pienempi ja mahdollisesti fiksumman muotoinen kyljellä kannettavaksi (kamera tulee on siinä makuuasennossa eikä pystyssä). Lisäksi se on monikäyttöisempi, mahdollistaen esim. kartan ja kompassin kantamisen samassa laukussa jos ei tarvitse jatkuvasti seurata karttaa. Laukku sattui myös sopimaan hyvin kiinni rinkkaani. Se tulee kahdella jousihakalla kiinni rinkan remmeihin, jolloin se on myös helppo ottaa mukaan siitä jos haluaa lähteä ilman rinkkaa kuvaamaan (tosin silloin otan yleensä pelkän kameran olalle). Laukussa on kuitenkin valmiina olka- ja vyötäröremmit jolla sen voi kantaa itsenäisenä.

Kaasunaamarilaukun rakennusprojektista (mm. pehmusteiden lisääminen kameraa suojaamaan) voi lukea Tee-se-itse (DIY) kameralaukku -sivulla.

Versio 4 - Tee-se-itse Topload -laukku

Kaasunaamarilaukku osoittautui hiukan liian löysäksi eikä muutenkaan toiminut aivan toivotunlaisesti pidemmän päälle. Uuden version kehitys on siksi työn alla, siinä teen täysin tyhjästä oman version Topload -laukusta. Inspiraation sain melko hyvin asiansa ajaneesta Lowepron Topload Zoom -laukusta, jonka suurimman ongelman - liian suuri koko - pyrin välttämään.

Topload -laukun rakennusprojektin edistymisestä voi lukea Tee-se-itse Topload -kameralaukku -sivulla.

(viimeisin päivitys: 25.8.2009)

Kaikki kuvat ja teksti © Kristian Rehn - kristian.rehn(ät)gmail.com