Valokuvia - Kristian Rehn

Tee-se-itse (DIY) kameralaukku

Hinta: 8,95 euroa, kotimaisuusaste: 90 %, kierrätysaste: 70 %

Monen muun henkilön innoittamana myös minä päätin tehdä vanhasta SA-kaasunaamarilaukusta kameralaukun. Minulla käyttötarkoitus kuitenkin on pääosin rinkan yhteydessä tapahtuva kamerankuljetus, johtuen ongelmista vanhan kuljetustapani kanssa (eri kantojärjestelmiä esitelty sivulla Kameran kantaminen vaelluksella).

Inspiraatiota otettu keskustelufoorumeista ja monelta nyt jo unohdetulta sivulta jossa esitellään kameranlaukkurakennusprojekteja. Tässä kuitenkin pari sivua jotka löysin vielä siinä vaiheessa kun itse tein laukun: linkki, ja toinen linkki.

Ideana projektissa on, että laukku tulee kiinni rinkkaan oikealle lonkalle. Pääasiassa siinä tulee kannettua järjestelmäkameraa + 300/4 (tai 80-200/2.8) -objektiivia. Lisäksi tarkoituksena on tehdä taskut kartalle ja kompassille sekä muulle pikkutavaralle (kameran vara-akku, muistikortteja, suotimia...). Kiinnitys rinkkaan sattui onnistumaan helposti, kahdella jousihakalla kiinni nasselaukun omasta olkahihnasta - toinen rinkan lantiovyöhön ja toinen sivussa olevaan lenkkiin.

Materiaali

  • Vanha Suomen Armeijan kaasunaamarilaukku. Ostettu ameijavarusteiden erikoisliikkeestä, ja mukaan tuli vielä kaasunaamari. Hinta: 5 €
  • Vaahtomuovinen makuualusta, made in Finland. Honkkarista. Mukaan tarttui lisäksi 4kpl Mignon-munaa puoleen hintaan. Hinta: 3,95 € (makuualustalle, munat 3,25 €)
  • Vanhat verhot, siniset, ostettu Ikeasta vuosia sitten halvalla
  • Neula ja lanka, mittanauha, sakset, tussi

SA-kaasunaamarilaukku ja makuualusta

Kuva 1: Materiaalit jota käytän ensimmäisessä vaiheessa: Armeijan ylijäämä-kaasunaamarilaukku (5 €) ja makuualusta (3,95 €).

Alustavan päänrapsutuksen ja pienen kokeilun jälkeen päädyin seuraavanlaiseen ratkaisuun:

SA-kaasunaamarilaukku vuorattuna makuualustalla - ensimmäinen kokeilu

Kuva 2: Makuualusta alustavasti hahmoteltu laukun sisään kameran ympärille. Nuoli 1 näyttää paikan karttataskulle (pehmusteiden väliin) ja nuoli 2:n kohdalla pehmuste kiinnitetään vain kulmistaan ja pohjaan, jotta pääsee edelleen käsiksi etuseinämässä oleviin taskuihin (alkuperäiset)

Yllä näkyvän materiaalin lisäksi tarkoitus on siis käyttää jonkinlaista kangasta laukun sisustaan pehmusteena toimivan makuualustan peittämiseksi ja kiinnittämiseksi. Ideana on ommella kangas kiinni laukkuun niin, että pehmusteet jää vapaasti ikäänkuin pussiin kankaan ja laukun seinämien väliin. Pohjassa käytän kaksinkertaista pehmustetta.

Sisustuksen päätin siis tehdä Ikean vanhoista verhoista. Kangas on sopivan paksua, verhoille ei ollut muuta käyttöä ja väri sopii oikeastaan ihan hyvin laukkuun luoden partiolais-lookin. Mahtavaa! Tällä tavalla kotimaisuusaste laski hiukan, mutta kierrätysaste pysyi korkeana ja hinta alhaisena, lisäksi Suomalaisen sininen väri kompensoi ulkomailla tehtyjä verhoja ja on isänmaallinen. Upeeta!

Tein sisustan kolmesta kangaspalasta - käsin karhulangalla ommeltuna. Yksi kangaspala on pokittain peittäen sivu- ja pohjapehmusteet. Toinen takareunasta etureunaan peittäen etu- ja takaseinän pehmusteet (sekä pohjan toisen pehmusteen). Karttataskun ja muun laukun erottavan lisäseinän joka näkyy kuvassa 2 jätin pois lopullisesta mallista, mutta sen sijaan kartalle tai muulle pikkusälälle on paikka etureunassa. Tässä poikittainen pala ommeltu kiinni:

SA-kaasunaamarilaukku vuorattuna makuualustalla ja verhokankaalla - puolivalmis

Kuva 3: Ensimmäinen kangaspala ommeltu kiinni ja sen alla vaahtomuovipalat paikoillaan. Huomaa värityksen partiolais-look. Upea!

Tulos: Upean tyylikäs (ja ennenkaikkea käytännöllinen) kameralaukku vaellukselle (ja mahdollisesti muuhunkin käyttöön) hyvin halvalla (ja bonuksena korkea kierrätys- ja kotimaisuusaste)! Pieniä muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan tuli tehtyä, pääosin ajanpuutteen takia. Esim. karttataskun erottava lisäläppä jäi siis pois, mutta sen sijaan vastaavanlainen osio tuli etureunaan kun ompelin etuvaahtomuovin vain alhaalta ja sivuilta kiinni. Samalla pääsee edelleen käsiksi laukun pikkutaskuihin etureunassa.

SA-kaasunaamarilaukku vuorattuna makuualustalla ja verhokankaalla

Kuva 4: Valmis laukku ja sisällä D300 + 300/4 objektiivi. Laukun omiin sisätaskuihin etureunassa saa pikkusälää. Yksinkertainen ja toimiva.

Jatkokehitys

Mark I -mallin jatkokehityssuunnitelmiin kuuluu laukun kyllästäminen jollain ihmeaineella, jotta siitä tulisi vettähylkivä. Lisäksi hankintaan menee joku ohut ja kevyt mutta vettäpitävä kangas, jonka reunoihin ompelen kuminauhan. Tämä toimii siten sadesuojana jos alkaa oikein kaatamalla sataa.

Jos haluaa saada laukkuun pari pienempää objektiivia, niin ei muuta kun pala vaahtomuovipatjaa ommeltuna kankaan sisään väliseiniksi. Esimerkiksi Biltemasta saa edullisesti tarranauhaa (naaras- ja urospuolista) jota voi käyttää väliseinien kiinnittämiseen.

Laitan kuvia ja tietoa sitten taas kun jatkokehitys on käynnissä.

(viimeisin päivitys: 25.8.2009)

Kaikki kuvat ja teksti © Kristian Rehn - kristian.rehn(ät)gmail.com