Valokuvia - Kristian Rehn

Tee-se-itse Topload -kameralaukku

Koska SA-kaasunaamarilaukusta tekemäni kameralaukku ei toiminut täysin kameran kantolaitteena vaelluksilla rinkan kanssa, ryhdyin tekemään uutta versiota täysin nollatilanteesta. Inspiraationa käytin jo melko hyvin asiaa ajanutta Lowepron Topload -laukkua, jossa siis nimensä mukaisesti kamera sujahtaa laukkuun ylhäältä pystyasennossa. Ideana projektissa on (taas), että laukku tulee kiinni rinkkaan lonkan kohdalle. Pääasiassa siinä tulee kannettua järjestelmäkameraa teleobjektiivi (esim. 300mm f4) kiinnitettynä.

Materiaali

  • Vaahtomuovinen makuualusta. Sama yksilö josta osan käytin jo kaasunaamarilaukku-projektissa
  • Vettä hylkivä, kevyt musta kangas kangasliikkeestä
  • Vanhat verhot, siniset, ostettu Ikeasta vuosia sitten halvalla. Nämäkin ylijäämää toisesta laukkuprojektista
  • Parhaat päivät nähneen Haglöfs -repun remmit
  • Ilmastointiteippi, neula ja lanka, mittanauha, sakset, tussi ja äidin Singeri

Makuualustasta ja jesseteipistä tehty runko

Kuva 1: Makuualustasta ja jesseteipistä tehty laukun runko, muoto hiukan muuttui vielä pyöreämmäksi lopullisessa versiossa.

Makuualustasta siis putkilo objektiiville ja leveämpi yläosa kamerarungolle. Teippi on senverran vahvaa ja kiinnittyy makuualustaan hyvin joten rakennelma on yllättävän tukeva.

Laukun runko ja 300/4 + 1,4x telejatke

Kuva 2: Laukku on mitoitettu hiukan nykyistä kalustoa syvemmäksi, mikäli objektiivi tulevaisuudessa muuttuu hiukan. Tässä laukun runko ja Nikkor 300/4 + 1,4x telejatke.

Laukun rungon verhoan vettä hylkivällä kankaalla, ja ympärille vielä kestävistä remmeistä "valjaat" josta laukku kiinnittyy rinkkaan. Sisustan verhoan samalla sinisellä verhokankaalla kuin kaasunaamarilaukun.

Laukku vuorattuna vettähylkivällä kankaalla - puolivalmis

Kuva 3: Laukku on peitetty vettähylkivällä kankaalla ja "valjaat" paikallaan.

Loppujen lopuksi projekti jäi hiukan kesken, kun teleobjektiivi vaihtui senverran isoksi ettei se enää sopinut laukkuun. Eli tositoimiin malli ei ole vielä päässyt, mutta on vielä tallessa mikäli tarvetta laukulle tulee.

(viimeisin päivitys: 7.3.2010)

Kaikki kuvat ja teksti © Kristian Rehn - kristian.rehn(ät)gmail.com