Valokuvia - Kristian Rehn

Lyhyesti varusteista luontokuvauksessa

Kaikki vahvasti vain minun omien mieltymysten mukaan ja mikä sopii minulle. Jollekkin toiselle voi asiat olla toisin. Tässä kuitenkin lyhyesti kokemuksia ja mielipiteitä varusteista jotka minulla on käytössä luonto- ja muussa kuvauksessa.

Nikon D300

Ensimmäinen digirunkoni D70 sai siirtyä eläkkeelle syyskuussa 2008 tämän hankkimisen myötä. Suurimmat syyt D300:n hankintaan olivat halu/tarve käyttää suurempia ISO-lukuja, D70:n hiukan liian pimeä etsin, paremman autofocuksen tarve ja yleinen halu saada käsiinsä uutta tekniikka. D300 on toiminut moitteetta, ominaisuuksia ja suorituskykyä on hurjasti enemmän kuin mitä minä osaan hyödyntää.

Nikkor AF-S 300mm f/4 -objektiivi

Suurin osa kuvistani on tällä otettu. Sopivan pieni ja kevyt kannettavaksi mukana vaelluksillakin, tarpeeksi valovoimainen ja ulottuva jotta saa ohilentävät linnutkin kuvaan. Lähin tarkennusetäisyys alle 1,5 metriä, joten makrokuvauskin onnistuu jotenkin. 1,4x telejatkeella saa 420/5.6 -putken jossa edelleen hyvä kuvanlaatu. Ainoa miinus kuvanvakaajan puuttumisen lisäksi on että joskus kaipaisin laajempaa polttovälialuetta, esim. 100-300mm.

Sigma 100-300mm f/4 -objektiivi

Tämä objektiivi korvasi 300/4 -putken pääasiallisena luontokuvausvälineenä elokuussa 2009. Syy siihen oli niin monet tilanteet jossa 300mm oli liikaa, niin vaelluksilla kuin koiria kuvatessa. Kuvanlaatu ei tietenkään aivan pärjää kiinteään putkeen, mutta minun käyttööni varmasti riittävä. Tulevaisuus näyttää tykästynkö tähän uutukaiseen vai alkaako vanha suola janottamaan.

Nikkor AF-S 16-85mm f/3.5-5.6 VR -objektiivi

Tämä korvasi Nikkor 18-200 -putken minun jokapaikan höylänä. Ainoa putki jota kuljetan mukana ulkomaanmatkoilla, myös häät ja muut tapahtumat menee yhdellä putkella. Kuvanlaatu oikein hyvä ollakseen "harrastajazoomi". Toimii välttävästi myös maisemaputkena jos ei halua investoida kunnon laajakulmaan. Suurimmat syyt miksi vaihdoin 18-200 millisen tähän: 1. tämä on hiukan terävämpi. 2. koin useammin tarvitsemani laajempaa kuin 18 millistä ja 85-200 mm:n aluetta käytin melko harvoin.

Sigma 10-20mm f/4-5.6 -objektiivi

Hyvä valinta jos haluaa suht edullisesti laajan kuvakulman Nikonin DX -rungolla. 10mm (eli 15 milliä "oikeasti") on hirmuisen laaja! Saa varoa ettei omat varpaat näy kuvassa.

Nikon Capture NX -ohjelmisto

Ainoa kuvankäsittelyohjelmisto jota käytän (tai joskus harvoin jatkovääntöä ilmaisella Gimp:llä). Mielestäni hintaansa nähden erittäin hyvä valinta raw-tiedostoja Nikonilla kuvaavalle. Kuvien laatu varmasti paras kaikista raw-konverttereista ja joitain mukavia ominaisuuksia. Kuulemma hiukan raskas ja hidas verrattuna kilpailijoihin, mutta harrastajalla ei ole niin kiire... Nykyisin käytössä versio 2, joka tarjoaa hyviä uusia ominaisuuksia ykkösversioon verrattuna, mm. eräänlainen "älykäs" kloonaustyökalu jolla saa roskat ym. helposti poistettua kuvista. Suosittelen päivittämistä jos tykkää NX:stä.

Manfroton kolmi- ja yksijalat

Käytettynä ostettuja, minun mielestä hyviä mutta käytän aivan liian harvoin. Pitäisi oppia käyttämään, niin saisi ehkä kuvatkin paranemaan - mutta kun kuvaustyyli on enemmän kävelemistä ympärillä kuin paikallaan istumista... Jotkut haukkuu Manfrottoa huonoksi ja vannoo Gitzojen ym. nimeen (hiilikuitua jne.). Minusta alumiininen italialainen pitää riittävän hyvin kameran paikallaan minun käytössä.

Lowepro Primus AW -reppu

Pitkän etsinnän jälkeen löysin minulle sopivan kamerarepun. Pienehkö osio kameravermeille on kuin tehty kevyelle kalustolleni, ja repun isompaan osaan mahtuu päiväretkellä tarvittavat vaatteet, eväät ja sensellaiset. Bonuksena repun sivussa luukku josta saa ulos kameran+teleputken ilman että tarvitsee ottaa reppua selästä - upeaa! Extrabonuksena reppu on kuin valettu ainakin minun selkään, huomattavasti mukavampi kantaa kuin jo hyväksi haukuttu Lowepro Mini Trekker. Superextrabonuksena reppu ei edes näytä aivan yhtä paljon kamerarepulta kuin useimmat. Tää on hyvä ostos! Ja sitten siinä on vielä sadesuojakin, kangas on 50% kierrätetystä materiaalista, osa myyntituloista menee jääkarhuille...

Lowepro Lens Case(t)

Kun haluaa kantaa kameraa mukana vaelluksella, ja vielä vaihtaa objektiivia ilman että tarvitsee ottaa rinkkaa selästä niin nämä ajavat asian enemmän kuin hyvin. Lue lisää kyseisestä artikkelista.

Vanha SA-kaasunaamarilaukku

Yhdistettynä rinkkaan ja Lens Caseen tarjoaa erinomaisen tavan kantaa järjestelmäkameraa + teleputki + laajaputkea mukana vaelluksella. On myös edullinen.

Hyvät vaelluskengät - ja muista huoltaa ne

Gore-Tex -kalvo (tai vastaava) on hyvä olla, koska metsässä on aina kuitenkin märkää. Siihen ei kuitenkaan kannata luottaa täysin, koska kalvossa on pieniä reikiä tms. - suosittelen ehdottomasti kenkien säännöllistä käsittelyä oikealla aineella, joka kyllästää nahan ja tekee siitä hengittävän mutta kosteutta hylkivän. Se teki minun kengistä taas vedenpitävät.

Otsalamppu

Hands-free -lamppu on aivan ehdoton. Itselläni on Petzl Tikka XP, siinä kun on kunnon reflektori ja näinollen hyvin valotehoa. Lähietäisyydellä saman asian ajaa varmasti mikä tahansa honkkarista löytyvä halvempi versio.

Trangia

Vanha, perinteinen ja luotettava. Jos ei keittele talvella niin minusta riittää perus sinol/marinol -versio mainiosti. Ei synny sapuska niin nopsaan kuin kaasukeittimellä, mutta mihinkäs sitä luonnossa on kiire?

(viimeisin päivitys: 25.8.2009)

Kaikki kuvat ja teksti © Kristian Rehn - kristian.rehn(ät)gmail.com